Hajhosszabbítás – Hol? Hogyan? Kinél? Mennyiért?

(FYI – ez a bejegyzés nem szponzorált, a hajat és a felrakást viszont ajándékba kaptam a lányoktól, akiknél 2016 óta fizető vendég voltam én magam is, így tiszta szívből tudom ajánlani őket. Nem kérték hogy írjam meg ezt a bejegyzést, vagy bármi mást róluk.)

Nyakunkon az esküvőszezon, és bár tudom hogy rengetegen sajnos újra kellett hogy tervezzetek, plusz a nagy nyaralások, fesztiválok, utazások is elmaradnak idén, de bízom benne hogy kis kompromisszumokkal ugyan, de az igazán fontos dolgokat lesz alkalmatok így is bepótolni. Sok helyről hallom, hogy kisebb létszámmal, átszervezésekkel ugyan, de megoldják az esküvő-kérdést is, így nem csak a menyasszonyokat, de sokunkat vendégként is érint a hajhosszabbítás-mizéria, szóval azt gondoltam itt az ideje hogy tartsak egy kis “gyorstalpalót” azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt.

Kifejezetten gyakori téma nálam, nagyon sok kérdés jön akár itt a blogon, akár instagram üzenetben, hogy hol, hogyan, kinél, mennyiért, milyen technikával készült a hajam. Én személy szerint kifejezetten csak nyárra szoktam felrakatni, és nem is minden egyes évben, de tavaly a saját esküvőm előtt is megcsináltattam, és idén is elmentem május közepén újra felrakatni. Készült egyébként már korábban egy videóm a témában, mikor legutóbb leszedettem a póthajam, ha valakit érdekel akkor ezen a linken meg tudja nézni, de ha inkább az írott tartalmat fogyasztjátok szívesen, akkor nektek szól ez a bejegyzés!

Elsősorban leszögezném, hogy természetesen nem vagyok fodrász, így semmiféle szakmai tapasztalatom nincs, viszont már sokszor, sok helyen, sok különféle technikával próbáltam meghosszabbítani vagy meghosszabbíttatni a hajam (a tíz évvel ezelőtt még elég gyakori felvarrásos technikától kezdve a tape-in-en, csatos hajon keresztül a hőillesztésen át elég sok mindent próbáltam), és őszintén kijelenthetem hogy a mostani technika- és szakember kombináció vált be igazán, a többivel leginkább csak szenvedtem. 2016 óta járok hőillesztéses hajhosszabbításra a Hair & More -ba Petrához és Nikihez, akiket nem csak emberileg, de legfőképp nyilván szakmailag ajánlok nagyon meleg szívvel. Teljesen őszinte leszek, mikor legelőször náluk kötöttem ki, a két fő szempontom az volt, hogy valaki gyorsan el tudja vállalni a hajam, és ne kérjen el érte egy vagyont. Felkerestem ugyan előtte 10-15 budapesti szalont, de vagy sehol nem voltak elég készségesek, vagy túl drágának ítéltem, vagy több hetes várólista volt, vagy láttam hogy csúnyák az elkészült munkák még képről is. Nem állt szándékomban százezreket kifizetni egy szolgáltatásért amire nyilván nincs garancia – rengeteg rémtörténetet hallottam és láttam is, illetve mivel saját magam nem vagyok fodrász, sajnos nem tudom első blikkre megítélni hogy valaki szar minőségű ázsiai hajat rak fel nekem 120.000 forintért, vagy ténylegesen európait.

Hatalmas szerencsém volt, hogy a kedvező ár ellenére ilyen színvonalas szolgáltatást kaptam, és itt el is döntöttem hogy nekem abszolút nem számít hogy a belváros legelitebb helyére járjak százezrekért, közepes minőségű szolgáltatásért, csak hogy elmondhassam hogy oda járok. A lányok mindent megtettek hogy minél rövidebb időn belül tudjanak fogadni – ők csak hajhosszabbítással foglalkoztak már akkor is, ketten csinálják egyszerre (mármint ketten dolgoznak egy időben a hajadon), így nagyon gyorsak és effektívek, nem megy el fél nap egy felrakással vagy leszedéssel. Persze utána összevágják, összefestik ha szükséges, de alapvetően csak úgy hajformázással nem foglalkoznak, a póthaj a fő profiljuk. Mivel a mostani felrakásért már nem fizettem nekik, így nem tudom a pontos, aktuális listaáraikat, de Facebookon vagy telefonon lehet a legkönnyebben elérni őket, ahol biztosan találtok infót ezekről, valamint referenciafotókat is. Ha szemfülesek vagytok, még az én 2016-os értékelésemet is megtaláljátok róluk, illetve itt találjátok a képet a tavaly készült hajkoronámról 🙂

Nem is akarom őket az egekig magasztalni, a képek szerintem abszolút magukért beszélnek még laikusként is, láthatjátok hogy nagyon szép, precíz illesztésekkel dolgoznak, szépen összedolgozzák a hajat, nem adnak ki a kezük közül igénytelen munkát. A hajról pedig saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy ÉVEKIG hordható. Nyilván minden ismételt felrakásnál rövidül, hiszen az elhasználódott illesztéseket le kell vágni és újrakeratinozni, így szerintem 1-1,5 centit minden alkalommal veszít a hosszúságából, de ez nem annyira vészes. Én személy szerint mindig inkább dúsítás miatt mentem, de direkt hosszabb hajat vettem, hogy 3-4-5x újra lehessen rakni. Az, hogy milyen gyakran rakatjuk újra, nyilván múlik a saját hajon, hogy mennyire gyorsan növekszik, de általánosan 2-3 havonta szokás szerintem.

A felrakás maga körülbelül 2,5 órát vesz igénybe, az újrarakás kicsit többet, hiszen itt le kell szedni, újra kell keratinozni, majd újra felrakni. Erre érdemes rászámolni úgy négy órát is, de ahogy már korábban mondtam, a lányok szimultán dolgoznak, úgyhogy elég gyorsan halad a dolog. És tudjátok, én kifejezetten zárkózott ember vagyok, gyűlölöm a small talkot, de egyszerűen nem lehet velük nem beszélgetni. Kedvesek, nyitottak, de nem tolakodóak, ami nekem nagyon fontos egy fodrászban/kozmetikusban/körmösben, mert nem szeretek “kiszolgáltatott” helyzetben ülni valakinél órákig aki vagy rólam faggatózik, vagy magáról mesél megállás nélkül, folyamatosan.

A hőillesztés mint technika nekem nagyon bevált, de nyilván azért is mert jól lett megcsinálva – pont a legutóbbi alkalommal érkezett hozzájuk egy másik vendég mikor az én hajammal végeztek, így a saját szememmel láthattam hogy az ő hajával mit művelt egy másik fodrász – mintha megkopasztották volna konkrétan. Borzalmas károkat lehet okozni ezzel a technikával is ha nem szakszerűen van készítve, és ahogy mondtam, a magas ár nem garancia a magas minőségre is, de azért a sufnituning megoldásokat kérlek MINDIG kerüljétek. Én vagyok rá az élő példa hogy bőven százezer forint alatt is készülhet hosszú és dús hajkorona, de 30-40.000 forintból ne számítsatok 60 centis, 150 grammos európai hajra felrakással együtt – mint mindig, itt is az arany középút a legjobb szerintem!

És ha már számokat említünk: én általában 50 és 60 centi közt szoktam hajat felrakatni, értelemszerűen a hosszabb drágább és több is kell belőle, de elenyésző az árkülönbség ahhoz képest, hogy hányszor lehet újra felrakni. Szóval ez ne tartson vissza senkit, ha hosszabb hajat szeretne! Megjegyezném viszont, hogy a lányok tanácsot is adnak a hosszt illetően – nagyon nem ugyanúgy áll például egy 160 és egy 175 centis lánynak egy 60 centis haj, és értelemszerűen nem ugyanúgy mutat egy bubifrizurába belekeverve sem, mint egy már eleve középhosszú hajon. Úgyhogy szerintem érdemes meghallgatni a véleményüket – céljuk, hogy a legszebb és legtermészetesebb legyen a végeredmény, úgyhogy soha nem fognak hosszabb hajra rábeszélni.

A mennyiséget illetően az átlagos standard a 100 gramm haj, de ez egyénenként változó lehet, hiszen ha nagyon vékonyszálú a hajad, nem lesz szükség annyi póthajra mintha nagyon vastagszálú lenne. Ezen felül minél hosszabb a haj, értelemszerűen annál kevesebb tincs jön ki 100 grammból, szóval nem ugyanannyi tincs lesz 100 gramm 45 és 65 centis haj. Nálam általában 100 és 150 gramm közti mennyiséget szoktunk használni, függően attól hogy épp mekkora hajat választok, és milyen állapotban van a sajátom. Viszont én itt is mindig a lányokra bízom a döntést, és a biztonság kedvéért mindig kicsit több tinccsel készülnek.

Gyakori kérdés részetekről az is, hogy mennyire viseli meg a saját hajat a hajhosszabbítás, és azt kell hogy mondjam, ha jól van csinálva és jól van ápolva, akkor semennyire. Persze mikor leszedik, drasztikus a változás, hiszen mégiscsak lekerül 20-30 centi extra hossz és 100-150 gramm extra haj a fejünkről, így durvának tűnhet elsőre, de maximum 1-2 nap és teljesen meg szoktam szokni újra. Soha nem voltak még kopasz foltjaim, fejbőrproblémám vagy bármi egyéb komplikációm miután leszedték a hajam! Ilyenkor érdemes visszavágatni picit rövidebbre, tömörebbre, én legalábbis ezt szoktam, és mindig nagyon egészséges utána. (Ezt a korábban említett videóban is láthatjátok!)

A póthaj ápolása pedig (jó minőségű hajnál) nem egy nagy bonyodalom, a lényeg hogy ne használjunk rá gyümölcssavas termékeket, mert azok oldhatják a keratint, és ki is fehérednek tőle az illesztések. Én például évek óta Davines termékeket használok, de a póthaj idején le kellett cserélnem, mert egy idő után rájöttem hogy a NOUNOU termékcsaládban annyi paradicsom van, hogy az kezdi ki az illesztéseimet, amik Ádám szerint már úgy néztek ki mint a cipőfűző-végek 😀 Ezen kívül fontos a jó fésű használata, de erre sem kell szerintem vagyonokat költeni. Én amúgy is wet brusht használok kb. 6 éve a hajamra, ami tökéletesen bevált a póthajra is. A lényeg, hogy ne túl kemény, merev sörtéi legyenek a kefének, amik tépik a hajat, hanem könnyen tudjon ‘manőverezni’ az illesztések között. De erről biztos vagyok benne hogy számtalan cikket találtok online, és az adott fodrász is tud segíteni nektek. A hővédelemről és a hidratálásról ugyanúgy gondoskodni kell mint a saját hajunk esetében, a pakolásokat kifejezetten nagyon szereti a póthaj, így érdemes extra időt áldozni rá 1-2 hetente, és alaposan hidratálni, hiszen ez már nem élő haj. Amennyiben jó minőségű, és nincs bele semmilyen szintetikus haj keverve (még mielőtt azt hinnétek hogy nem találkoztam személyesen ilyennel – dehogynem, simán belekevernek műanyag szálakat egyes helyeken…) úgy pontosan ugyanúgy szárítható és formázható mint a saját hajunk, azaz bírja a hőkezelést minden mennyiségben. És én tényleg minden egyes nap vasalom a hajam, úgyhogy nekem elhihetitek 🙂

 

Azt hiszem minden fontosabb témát érintettem, de ha bármit kihagytam volna akkor szóljatok nyugodtan! Ha nem is hozzájuk mentek, mindenképp alaposan járjatok utána a referenciamunkáknak mielőtt bármely szalon mellett letennétek a voksotokat – tényleg rettentő nehéz és hosszadalmas procedúra helyrehozni egy tönkretett hajkoronát, és gyanítom végképp nem egy esküvő, nyaralás, vagy egyéb fontos alkalom előtt terveztek kísérletezni a hajatokkal.

Remélem hasznos volt ez a bejegyzés, köszi hogy itt voltatok, nemsokára találkozunk, sziasztok ♥

 

No Comments

Leave a Reply